Kako (p)ostati ekološki osviješten iznajmljivač?

Iz godine u godinu kao društvo postajemo svjesniji važnosti očuvanja prirode,prirodnih izvora i svih ljepota koje priroda pruža. Razne industrije,a i mi kao pojedinci iz dana u dan doprinosimo onečišćenju, zagađenju i drugim rastućim ekološkim problemima. Svi znamo koliko male promjene i doprinos svakog od nas znače.
Iznajmljujući svoj smještaj uvelike možete svjesno i planirano doprinijeti očuvanju prirode, a savjete kako donosimo u nastavku.

 • koristite bio razgradive i/ili trajne proizvode
  Prvi i najvažniji korak je korištenje trajnih proizvoda u vašem smještaju. Na taj način ne stvarate nepotrebni otpad. Ukoliko koristite puno predmeta za jednokratnu upotrebu možete razmisliti o bio razgradivim proizvodima ili još bolja opcija – koristite trajne proizvode.
 • uvedite spremnike za razdvajanje otpada/reciklažu
  Istaknite upute za korištenje spremnika i označite na što se koji odnosi. Uputite svoje goste kako da odvajaju otpad i gdje da ga odlažu. Ako koristite vrećice unutar spremnika neka budu bio razgradive.
 • koristite ekološki prihvatljiva rasvjetna tijela
  Ako je vaš stan energetski neučinkovit to znači da bespotrebno trošite puno energije, a u isto vrijeme to podrazumijeva i visoke račune za električnu energiju. Razmislite o ekološkim rasvjetnim tijelima koja troše manje el. energije, manje griju prostorije i duljeg su životnog vijeka.
 • čistite smještaj ekološki prihvatljivim sredstvima
  Uobičajena sredstva za čišćenje sadržavaju mnogo štetnih spojeva, kako za prirodu tako i za vas! Na tržištu su dostupna efikasna, a ekološki prihvatljiva sredstva koja su bazirana uglavnom na prirodnim proizvodima poput limuna, sode bikarbone i drugih sredstava koja ničim ne štete okolišu.
 • opremajte pametno i kupite biljke
  Opremajući smještaj pokušajte kupovati namještaj od prirodnih materijala, već korišteni namještaj (second hand, vintage…) i smanjite uporabu sintetičkih materijala. Unesite dašak prirode u smještaj kupnjom biljki.

Navedeni savjeti su samo neki od mnogih koje bismo mogli popisati. Na pojedinim portalima za iznajmljivanje kao Booking.com ili Airbnb već dugo možete u izborniku označiti koje ekološki prihvatljive mjere primjenjujete te tako dobiti oznaku eko friendly smještaja. Na ovaj način ćete privući više gostiju koji odabiru upravo takve smještaje koje iznajmljuju ekološki osviješteni iznajmljivači. Na HomeRent možete naći posebnu kategoriju eko friendly villa u Hrvatskoj.