Digitalni nomadi – gosti koji produljuju sezonu

Pojava pandemije definitivno je promijenila način rada i uvela promjene u radne navike i svakodnevicu većine radne populacije. Zahvaljujući tehnologiji posao se može jednako efikasno obavljati sa bilo koje lokacije, a to su shvatili kako poslodavci tako i zaposlenici. Dovoljno je imati prijenosno računalo, mobilni uređaj i vezu na internet. Pojedinci prednosti tehnologije iskorištavaju već godinama i umjesto u uredu rade bilo gdje na svijetu. Već godinama je jako popularan i program Remote Year-a gdje se organizirano putuje u grupi te se radi sa različitih lokacija, samo što je putovanje već organizirano i ne morate sami planirati ništa. Zapravo su to skupine digitalnih nomada. Sada je pak, pojavom koronavirusa, došlo do promjena u vidu većeg broja individualnih putovanja ovog tipa.

Tko su digitalni nomadi?

Obično su to poduzetnici koji imaju vlastite tvrtke ili tzv. slobodnjaci koji rade za više poslodavaca prema potrebi. Zbog prirode posla nisu vezani za jedno mjesto već mogu raditi od bilo kud. Činjenica je da svoj „ured“ mogu imati bilo gdje na svijetu. Mogu raditi i sa plaže i iz apartmana, kuće ili nekog drugog smještaja. Oni nemaju fiksno radno vrijeme što zna biti i izazovno ako niste jako disciplinirani i organizirani u obavljanju svog posla. U pravilu su im primanja viša od prosjeka te na taj način sebi mogu priuštiti istovremena putovanja i rad na daljinu.
Sve više država definira njihov status, pa je to učinila i Vlada RH. Mogu podnijeti zahtjev za privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj on line putem te im je omogućen boravak do godine dana bez mogućnosti produljenja istog. Po odobrenom zahtjevu i dolasku dodjeljuje im se dozvola boravka – biometrijska isprava te po dolasku u odredište prijavljuju svoje boravište u nadležnu policijsku postaju.
Hrvatska turistička zajednica ( HTZ ) je oformila posebnu podstranicu upravo za digitalne nomade – Croatia, your new office, koja sadrži sve važne informacije vezane uz prijave i boravak digitalnih nomada u Hrvatskoj. Pokrenuta je i istoimena promotivna kampanja s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne i uređene destinacije za digitalne nomade.
Svojom svakodnevnom potrošnjom, plaćanjem samog smještaja i često putovanjem kroz cijelu zemlju za vrijeme svog boravka dodatno pune državni proračun što ih svrstava u sam vrh najpoželjnijih gostiju.


Što to znači za privatne iznajmljivače?

Izvrsnu priliku za dulje i izvansezonske boravke! Pružanje popusta na dulje boravke, osiguravanje stabilne internetske veze i radnog okruženja unutar smještaja garancija su za veću popunjenost. Na određenim prodajnim kanalima već sada se može odabrati opcija da ste otvoreni i za rezervacije digitalnih nomada ili da imate sve uvjete za rad u svom smještaju. To vas svakako ističe prilikom pretrage smještaja ovoj grupi gostiju. Ovi gosti često putuju i često se vraćaju na lokacije i u smještaj u kojem su već bili.

Vaša fleksibilnost i prilagodljivost novim trendovima će vam biti od značaja za popuniti vaš kalendar i više od uobičajenog broja zauzetih dana. Ukoliko sami niste u mogućnosti voditi svoj kalendar te brinuti o popunjenosti slobodno nas kontaktirajte te nama prepustite brigu, a vi ljeto provedite uživajući!

Slika: Getty Images