Pripremite se za „novo normalno“ u iznajmljivanju!

Luxury villa for booking

Pandemija korona virusa iz temelja je promijenila gotovo svaki aspekt našeg svakodnevnog života i nije nam preostalo ništa drugo osim prilagoditi se tim promjenama, koje mnogi nazivaju ‘novo normalno’.

Prije nego što je pandemija potresla svijet, hrvatsko tržište najma je cvjetalo. U Hrvatskoj je bilo oko 67.000 privatnih iznajmljivača koji su u svojim apartmanima i vilama nudili više od pola milijuna kreveta, a u ukupnoj ponudi smještaja sudjelovali su s 50%.

No, sve što smo do prošle godine naučili i primjenjivali u iznajmljivanju nekretnina postalo je upitno zbog svima nam poznate pandemije. Suočeni smo s novim vremenom u turizmu i dosad neviđenim izazovima.

pool luxury villa

Možemo očekivati ​​neke sigurne promjene u industriji iznajmljivanja nekretnina u 2021. godini. U nastavku vam predstavljamo pet trendova koje očekujemo kao dio prilagodbe na „novo normalno“.

1. Preferiranje bližih lokacija za odmor

Osim brojne konkurencije na domaćem tržištu najma, suočavamo se i s izazovima obzirom na konkurenciju na inozemnom tržištu, jer svaka zemlja pokušava zadržati stanovnike unutar vlastitih granica kako bi povećala svoj BDP i pokrila barem dio gubitaka prouzrokovanih pandemijom. Brian Chesky, izvršni direktor Airbnb-a, napisao je: “Kada krenemo na putovanje u 2021., za većinu to putovanje neće biti daleko od kuće. Sjest ćemo u automobile i uputit ćemo se u manje gradove, naselja i ruralna područja, čineći nacionalni turizam važnim dijelom oporavka lokalnih gospodarstava.”

2. Gosti očekuju fleksibilnost pri otkazivanju

S jedne strane, gosti će očekivati ​​fleksibilne politike otkazivanja, lake promjene datuma, bonove i vouchere, odgađanje putovanja, osiguranje putovanja itd., a s druge strane će online putničke agencije (poput Airbnb i Booking.com) svoje uvjete otkazivanja u slučaju više sile pooštriti. Dakle, teret će pasti na privatne iznajmljivače, koji će morati pokazati fleksibilnost i apsorbirati razlike. Naša sposobnost prilagodbe učinit će nas jačima.

3.  Očekuje se više obiteljskih putovanja

U 2021. bit će važnije s kim se putuje od toga gdje se putuje. Odmori u stilu 1970-ih – putovanja automobilom, s obitelji i kućnim ljubimcem, do tradicionalnih odredišta za odmor, vratit će se u modu. Izolirana odredišta sve više privlače putnike zbog mogućnosti socijalnog distanciranja. Istraživanje je pokazalo da 42% putnika radije boravi u kući za odmor ili apartmanu, nego u hotelu (izvor: Booking.com trendovi 2021). Putnici se sve više odlučuju za pristupačnija odredišta, na koja mogu doći automobilom, umjesto dugih prekooceanskih letova avionom.  Pretraživanja za kućne ljubimce su značajno porasla (upotreba Booking.com filtera za “kućne ljubimce” je više nego udvostručena od početka ograničenja putovanja).

4. Tehnologija postaje još važnija

Socijalno distanciranje učinilo je tehnologiju koja stoji iza samostalne prijave (self check-in) i druge slične usluge još privlačnijom i za iznajmljivače i za goste. Samostalna prijava pomaže gostima da se osjećaju sigurnije i omogućava im da prate nove standarde za sigurnost i zaštitu povezane s pandemijom. Internetske turističke agencije za iznajmljivanje naglasile su potrebu za pružanjem ove funkcionalnosti.

5. Sve više gostiju traži uvjete za „rad od kuće“ na odmoru 

Tijekom globalne pandemije drastično je porastao broj ljudi koji rade od kuće. Došlo je do velikih promjena u pogledu na mogućnost rada s bilo koje lokacije. Sve više ljudi  odlučuje se na nove oblike rada i „nosi“ posao uvijek sa sobom, čak i na putovanje. Iz tog razloga su se pojavili novi imperativi dizajna nekretnine, poput prostora prilagođenih prijenosnim računalima i odvojenih uredskih prostora. Također, više nego ikad, naglašava se važnost jake i stabilne internetske veze. Ne radi se samo o sadržajima, već i o konfiguraciji prostora koja je prilagođena uvjetima za rad.

Na kraju svega izloženog, glavni savjet je da budete fleksibilni, prilagodite se što je više moguće svim promjenama i komunicirate sa svojim gostima. Ako se sve ovo čini prevelikim izazovom, razmislite o zapošljavanju tvrtke za upravljanje nekretninama. Mi smo tu za vas.

Ako ste vlasnik apartmana, kuće za odmor ili vile u Hrvatskoj, pogledajte popis svih naših usluga vezanih za održavanje i iznajmljivanje nekretnina i obratite nam se s povjerenjem.