Kućni ljubimci u zgradi

Kao upravitelj zgrada svjedoci smo velikom povećanju broja kućnih ljubimaca u stanovima i zgradama na području Splita. U prvom redu tu mislimo na pse te je i ovaj članak u potpunosti posvećen psima kao kućnim ljubimcima u zgradama i problematiku koja se oko toga javlja.

Čistoća stambenih zgrada i čistoća samog pristupa u zgradu je možda i jedna od najvažnijih stvari u svakodnevnom suživotu velikog broja stanara u zgradama te zbog toga većinu stambenih zgrada i čiste profesionalne tvrtke za čišćenje.

Iako se velika većina vlasnika pasa  ponaša izrazito odgovorno, poštujući interne odluke o kućnom redu, komunalne odredbe, civilizacijske norme i uredno čiste, odnosno skupljaju izmet svojih pasa koji se nerijetko nađu na samom stubištu, liftovima, prilazima zgradama i sl., sve više smo svjedoci da u pojedinim zgradama ili čak ulicama životinjski izmet predstavlja uobičajenu pojavu i našu svakodnevnicu.

Nažalost jako je veliki broj stubišta, vanjskih prilaza, nogostupa  i zidova koji su potpuno prekriveni psećom mokraćom i izmetom. Dok se u stubištima i ulazima to i uspijevaju čistiti, a koje čišćenje se financira iz sredstava pričuve, problem nastaje na prilazima zgradama i nogostupima, koje su u pravilu u vlasništvu Grada, a koji vjerojatno od same izgradnje nikad nisu očišćeni (osim kiše) pa smo svjedoci jako ružnih prizora (žute fasade, stubišta prepuna tragova mokraće, hodanje uz izbjegavanje da ne ugazite u izmet i sl).

Odgovorni za takvo stanje su prije svega, po našem mišljenju, neodgovorni pojedinci koji ne poštuju nikakve propise, pa ni obične civilizacijske norme, ali i Grad i komunalni redari koji ne provode i uvode  komunalni red, nedovoljno čišćenje ulica i izostanak većeg broja označenih prostora za pse u kvartovima.

Čini se da su oni koji nemaju takve probleme u okruženju svoje zgrade i kvartu – pravi sretnici!

Imate li vi ovakvih problema u vašoj ulici i/ili kvartu? Smatrate li da Grad može i/ili mora uložiti više napora u rješavanje ove problematike po ulicama?