Zašto ugovoriti uslugu održavanja i iznajmljivanja kuće za odmor (property & rental management)?

pool luxury villa

Ključna odluka, koju morate donijeti, kada se odlučite baviti turizmom je hoćete li svoju vilu / kuću za odmor povjeriti specijaliziranoj agenciji za održavanje i iznajmljivanje takvih objekata.

Velika većina vlasnika smatra da je posao iznajmljivanja i održavanja kuće za odmor jednostavan posao, koji će obavljati sami i tako uštedjeti dosta novca, a istovremeno pružiti kvalitetnu uslugu. Nažalost, stvari nisu tako jednostavne. Turizam, odnosno iznajmljivanje i održavanje kuća za odmor zahtjeva puno rada, stručnosti i posvećenosti, kako gostima, tako i samom objektu, a što velika većina vlasnika nije u stanju ispuniti. U tim slučajevima su potrebne specijalizirane agencije.

Što je zapravo „property management“ ?

Property management je usluga održavanja, nadgledanja i kontrole vaše kuće za odmor. Specijalizirane turističke agencije nude potpunu i jedinstvenu uslugu svojim klijentima. Postavljajući visoke standarde njihova je uloga osigurati da vaša investicija u turizam bude uspješna.

Ako ugovorite takvu uslugu imat ćete pokrivene gotovo sve usluge, a najvažnije su:

 1. Organizacija i obavljanje potrebnih radova
 2. Oglašavanje objekta
 3. Veća popunjenost
 4. Optimizacija troškova
 5. Povećani prihod
 6. Porezno i pravno savjetovanje
 7. Više slobodnog vremena

Koje su koristi od takvih turističkih agencija?

Dobra agencija, odnosno specijalizirana „property management“ tvrtka, će bez problema smanjiti vaš stres i probleme koje imate prilikom održavanja i iznajmljivanja vaših kuća za odmor. Nećete se morati brinuti za svakodnevne zadatke i poslove. Takve tvrtke u biti pružaju uslugu i vama, ali i vašim gostima i kao takvima njihov je zadatak da vaši gosti i vi budete zadovoljni, a da vaša kuća za odmor bude u odličnom stanju svake godine.

Kad bi trebali ugovoriti ovakvu uslugu?

Svakako bi trebali razmisliti o ugovaranju ovakve usluge ako:

 1. Ne živite blizu svog objekta
 2. Nemate mogućnosti obavljati svakodnevne zadatke
 3. Vremenski ste ograničeni
 4. Možete si priuštiti trošak
 5. Preplavljeni ste količinom posla oko pripreme objekta i brige oko gostiju
 6. Ne želite biti poslodavac

Dakle, ako ne angažirate specijaliziranu tvrtku vrlo vjerojatno nećete više imati vremena za sebe i obitelj, morat ćete biti dostupni 24/7, angažirat ćete i kontrolirat čistačice, vrtlare i ostalo osoblje koje će vam morati pomagati. Svakodnevno ćete se baviti cijelom paletom najrazličitijih usluga poput oglašavanja vile, praćenjem kalendara, naplatom, komunikacijom sa gostima, dočekivanjem gostiju (check in/out), čišćenje, pranje posteljine, održavanje objekta i još puno problema i usluga na koje niste računali.

Odluka je na vama.

Ako ste vlasnik apartmana, kuće za odmor ili vile i već iznajmljujete ili tek namjeravate, popis svih naših usluga koje obavljamo možete pogledati pod sekcijama održavanjeiznajmljivanje nekretnina.